Saturday, January 12, 2013

Selingan

GANJARAN UNTUK ISTERI YANG SOLEHAH

a) “Sekali suami minum air yang disediakan oleh isterinya adalah lebih baik dari berpuasa setahun”.

b) “Makanan yang disediakan oleh isteri kepada suaminya lebih baik dari isteri itu mengerjakan haji dan umrah”

c) “Mandi junub si isteri disebabkan jimak oleh suaminya lebih baik baginya daripada mengorbankan 1,000 ekor kambing sebagai sedekah kepada fakir miskin”.

d) “Apabila isteri hamil ia dicatitkan sebagai seorang syahid dan khidmat kepada suaminya sebagai jihad”.

e) “Pemeliharaan yang baik terhadap anak-anak adalah menjadi benteng neraka, pandangan yang baik dan harmonis terhadap suami adalah menjadi tasbih (zikir)”.

f ) “Tidak akan putus ganjaran dari Allah kepada seorang isteri yang siang dan malamnya menggembirakan suaminya”.

g) “Apabila meninggal dunia seorang dan suaminya redha, nescaya ia dimasukkan ke dalam syurga”. (Hadis Riwayat Tarmizi)

h) “Seseorang wanita apabila ia mengerjakan sembahyang yang difardhukan ke atasnya, berpuasa pada bulan Ramadhan, menjaga kehormatan dirinya dan taat kepada suaminya maka berhaklah ia masuk syurga dari mana-mana pintu yang ia suka”.

(Hadis riwayat Anas Bin Malik)


Alhamdulillah, selesai sudah paper Surgery. Obstetrics&Gynaecology pula bakal menyusul pada 29/1, 31/1 dan 2/2/13. Memandangkan majlis graduasi dijadualkan bakal berlangsung pada 7/3/13, sang suami memberi idea supaya pulang cuti-cuti malaysia bagi mengisi gap yang agak lama juga lepas habis exam nanti. So memandangkan cita-cita adalah untuk menjadi isteri solehah, maka dengan sepantas kilat membeli tiket hihi. InshaAllah akan pulang sekejap pada 3/2/13. Dan kembali ke Mesir bersama beliau pada 2/3/13 untuk menghadiri majlis graduasi. Doakan semoga semuanya berjalan lancar ya! :)

No comments: